مارگارت آتوود با ادامه داستان «سرگذشت ندیمه» تحت عنوان «وصیتها» موفق شد به فهرست نهایی نامزدهای بوکر ۲۰۱۹ راه یابد.
داستان سرگذشت ندیمه پس از ترور رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا به ضرب گلوله و به قتل رساندن همه اعضای کنگره انقلابی در کشور رخ میدهد. قانون اساسی رسمی کشور لغو میشود و حکومتی تمامیتخواه و مسیحی به نام گیلاد شکل میگیرد. مرزهای کشور بسته میشود. راه فراری وجود ندارد. زنان هدف اصلی ظلم حکومت محسوب میشوند و حقوق و آزادیهای فردی آنان به شدت نقض میشود. آنها اجازه کار در خارج از خانه، مالکیت داراییهای خود، و ارتباط با دیگران را طبق قانون جدید از دست میدهند و بر اساس وضعیت تأهل و باروری خود مورد سنجش قرار میگیرند.
در این وضعیت دیکتاتوری است که خواننده ناگهان با شخصیتی جدید آشنا میشود. این شخصیت اصلی یک ندیمه است و طبق روال معمول یکی از داراییهای ارباب خانه محسوب میشود. «آفرد»، شخصیت اصلی داستان چیز زیادی درباره زندگی خود به دیگران نمیگوید. تنها چیزی که از او میدانیم این است که قبلاً با یک مرد مطلقه ازدواج کرده بود اما ازدواجش توسط حکومت لغو شده است. به همین دلیل کودک وی از او ستانده و به یک خانواده دیگر بخشیده و خود وی نیز دستگیر میشود.
در این کتاب با زندگی روزانه این شخصیت آشنا خواهیم شد و او دریچهای برای ورود به زندگی در «گیلاد» است.
در قسمتی از کتاب میخوانیم: باید مرا ببخشید. من پناهندهای از دوران گذشتهام و مثل دیگر پناهندگان آداب و رسومی برای زندگی دارم که مجبور شدم پشت سر جا بگذارم و حالا اینجا که هستن همهاش به نظر عجیب میآید و هنوز در موردشان وسواس دارم. مثل روس سفیدی که در پاریس چای مینوشد و در قرن بیستم تنها مانده، به عقب برمیگردم و سعی میکنم باری دیگر آن معابر دور را بازیابم. بیش از حد ملول و احساساتی شدهام، خودم را گم کردهام.اشک میریزم.اشک میریزم، گریه نمیکنم.روی این صندلی مینشینن و مثل اسفنج آب از وجودم نشت میکند…
«وصیتها» نوشتهی مارگارت آتوود که در واقع ادامه داستان پادآرمانشهری «سرگذشت ندیمه» در فهرست نامزدهای نهایی بوکر حضور دارد. این در حالی است که کتاب سهشنبه هفته آینده وارد بازار میشود و هنوز کسی کتاب را نخواندهاست.
«وصیتها» ۱۵ سال پس از اتمام داستان در «سرگذشت ندیمه» رخ میدهد و توسط سه شخصیت زن روایت میشود اما داوران برای جلوگیری از لو رفتن داستان توضیح بیشتری نداند و فقط پیتر فلورانس، رئیس هیئت داوران امسال درباره کتاب گفت: «داستان زبان وحشیانهای دارد که میتواند با قدرت با همه آدمها در سراسر دنیا ارتباط برقرار کند.»
وقتی فهرست اولیه بوکر امسال اعلام شد داوران گفتند «وصیتها» داستان ترسناک و در عین حال جذابی است.
