سنجاب ترسو دوست پیدا میکند
سنجاب ترسو دلش میخواهد تنها باشد. او دوست ندارد هیچ دوستی پیدا کند. اخر اگر بخواهد دوست پیدا کند، ممکن است با موجودات خطرناکی روبهرو شود؛ موجوداتی که ممکن است گازش بگیرند.
اما بدون دوست آدم بدجوری تنهاست و حوصلهاش سر میرود. کی میداند سنجاب ترسو وقتی حوصلهاش سر میرود چهکار میکند؟ خب، معلوم است: کتاب میخواند، سوت میزند، کاردستی درست میکند، با عروسکهایش بازی میکند، خمیازه میکشد … اوه، زندگی بدون دوست واقعاً حوصلهسربر است. اما نگران نباشید، سنجابکوچولو بالاخره با دوربینش یک چیزی میبیند؛ یک موجود بیخطرِ بیخطر…
حتی اگر هیچ مطلب علمی و تخصصیای دربارۀ اهمیت ارتباط با همسالان و تأثیر آن بر رشد اجتماعی و عاطفی کودک نخوانده باشیم، بهتجربه دریافتهایم که داشتن دوست خوب چه تأثیرات مثبتی در سلامت روان کودک دارد. ارتباط با گروه همسالان درواقع اولین و مهمترین رابطۀ کودک خارج از محیط امن خانواده است؛ محیطی که سرشار از محبت است و کودک در آن بدون ترس خود را ابراز میکند.
کودکان با داشتن روابط پویا و سالم با همسن و سالهایشان در عین اینکه زندگی بانشاطتر و سرزندهتری را تجربه میکنند، نحوۀ تعامل کردن با دیگری، همدلی کردن، خودابرازگری و دهها مهارت دیگر را در خود محک خواهند زد و خود را برای روابط اجتماعی گستردهتر در آینده مهیا میکند.
اما چرا برخی از کودکان از این ارتباط سازنده بازمیمانند؟
گاه دیده میشود که کودک مایل به برقراری ارتباط با همسن و سالانش است اما فقدان برخی مهارت های اجتماعی همچون همدلی و نداشتن جسارت کافی و عوامل متعدد دیگر او را از این موهبت محروم میسازند.
اما گاه کودک هیچ تمایلی به برقراری ارتباط با دیگران ندارد. اگر کودکتان جزو این دسته است، تحت هیچ شرایطی او را تحت فشار قرار ندهید، به او برچسب خجالتی بودن، منزوی بودن، بیاعتمادبهنفسی و … نزنید. او را وادار به تعامل با دیگران نکنید… راهحل سادهتر و اثربخشتر و امنتر این است که دستش را بگیرد و با او پا به جهان داستانها و قصهها بگذارید. اجازه دهید کودکتان ناتوانیاش را از دریچۀ چشم قهرمان داستان ببیند و لمسش کند و پابهپای او به سمت تغییر برود، بیشک این کار صبوری و آگاهی والدین را میطلبد.
سنجاب ترسو دوست پیدا میکند از مجموعهای ششجلدی با عنوان سنجاب ترسو انتخاب شده است. این کتاب به قلم و با تصویرگری ملانی وات و با ترجمۀ خوب محبوبه نجفخانی جزو کتابهای خواندنی است. کتابی برای کودکانی که کمتر با همسنوسالنشان ارتباط برقرار میکنند و البته کتابی برای همۀ بچههای کتابخوان.